De Brem

Sla navigatie over

Tel: +32 (0)14 88 15 02 of +32 (0)3 484 48 18

Home Dierenarts voor Vogels

De zoektocht naar een dierenarts voor vogels

dierenarts pluimvee

Een dierenarts vogels is een algemene term. Een van de praktijkonderdelen van een vogel dierenarts is een dierenarts voor pluimvee. Die behandelt zieke vogels als kippen, kalkoenen, kortom neerhofpluimvee. Een dierenarts gespecialiseerd in vogels en vogel ziekte doet ook andere vogelrassen zoals kanaries, vinken edg. Een dierenarts voor papegaaien moet hiervoor een aparte ervaring hebben. Daarvoor gebeurt een verwijzing. In dierenkliniek De Brem Lille worden enkel kippen, duiven en kanaries verzorgd.

Zieke kippen zijn voor een kippen dierenarts

Een kip, ziek, met symptomen die meestal terminaal zijn bij een consult, is moeilijk te diagnosticeren. In de industrie gebruikt men een zieke kip enkel voor autopsie omdat dat de enige manier is om een kippen ziekte grondig te diagnosticeren. Dus als een eigenaar langskomt met de melding ‘mijn kip is ziek’, dan zal de dierenarts voor kippen vooral op zijn ervaring moeten bogen.

Bloedluis bij kippen, bloedluis bij kanaries, bloedluis bij duiven, …

Bloedluis bestrijden bij vogels in het algemeen verschillend naargelang de vogelsoort, het gewicht en de omgeving. Bloedluis bij vogels komt bij alle vogelsoorten voor. Bloedluis bestrijding met bijvoorbeeld bloedluispoeder kan giftig zijn bij kanaries. Luizen bij kippen zitten op het dier en bloedluizen bij kippen zitten in de omgeving. Dus de omgeving bestrijden is even belangrijk als de bloedluizen bij de kippen zelf bestrijden. Een dierenarts kippen zal dus voor het bloedluis bestrijden bij kippen de gepaste acties in overleg met de eigenaar ondernemen. Ter info, bloedluis bij kippen is hetzelfde als bloedmijt bij kippen. Andere bloedzuigers zijn vogelteken. Bij parasietenbestrijding blijft natuurlijk ontwormen van vogels even belangrijk.

Apart zijn de sportduiven of een dierenarts voor duiven.

De duiven dierenarts zal een zieke duif individueel en zieke duiven in het algemeen vlotter kunnen behandelen dan andere vogels . Er zijn meer medicijnen voor duiven beschikbaar en onderzoek naar ziekten en management van het sportgebeuren zijn meer uitgebreid onderzocht. Een zieke duif heeft meer geluk en zeker in een dierenkliniek voor duiven.